Lille - alles over Lille!  

alles over Lille bezienswaardigheden musea pleinen, straten & wijken kerken en geloofsgebouwen groen in Lille zien & doen in de omgeving van Lille  

Lille winkelstad weer, klimaat & beste reisperiode eten en drinken evenementen Lille met kinderenvervoer in en naar Lillepraktische infolinks  

 
Evenementen in Lille

Er worden jaarlijks in en om Lille een paar grote evenementen georganiseerd. De meeste van deze evenementen hebben door de jaren heen internationale bekendheid verworven en trekken elk jaar vele toeristen naar de stad toe. Andere evenementen staan nog wat meer in de kinderschoenen, maar hebben de potentie om op langere termijn dezelfde status als de grotere evenementen te verkrijgen.

Veel van de evenementen die in de stad worden georganiseerd door Lille3000. Deze organisatie is opgericht nadat Lille culturele hoofdstad van Europa was. Tegenwoordig is deze organisatie verantwoordelijk voor het overgrote deel van de grotere evenementen in de stad. Verder organiseren zij elke drie jaar een groot thematisch cultureel evenement. Naast de grote projecten worden er op jaarbasis vele honderden kleine tentoonstellingen, exposities, concerten en beurzen georganiseerd. Voor de actuele agenda verwijzen wij u door naar de website van de VVV.

Lille Clef de Soleil festival
Het Clef de Soleil festival in Lille vindt elk jaar plaats tijdens de zomermaanden op donderdag op verschillende historische plaatsen in de stad. Er worden onder andere concerten gegeven in het Halle aux Sucres, het Dominicanenklooster en in het auditorium van het conservatorium. Tijdens deze concerten worden meestal de bekendere werken van grotere componisten uitgevoerd. Het is verstandig om van tevoren een kaartje te reserveren want het Clef de Soleil festival wordt in het algemeen vrij druk bezocht. De prijs van een kaartje ligt net iets boven de tien euro.

Meer informatie
Wil je meer informatie over de evenementen in Lille? Bezoek dan één van de volgende sites:

VVV Lille
Lille 3000

 

Parijs-Roubaix
Parijs-Roubaix ook wel bekend als “De Hel van het Noorden” is één van de bekendste wielerklassiekers ter wereld. Traditiegetrouw wordt deze koers elk jaar een week na de Hoogmis van het wielrennen de “Ronde van Vlaanderen” gehouden. De bijnaam ‘de Hel van het Noorden’ dankt de koers aan het feit dat een groot deel van de wedstrijd over kasseien wordt verreden. In totaal moeten de renners meer dan vijftig kilometer aan kasseinen beslechten voordat ze op de wielerbaan van Roubaix terechtkomen. In totaal moeten de renners ongeveer 260 kilometer afleggen. De drie meest beruchte kasseinestroken in het parkoers zijn het Bos van Wallers, Mons-en-Pévèle en Carrefour de l'Arbre.

Als je in deze periode in de buurt van Lille verblijft dan is het zeker een aanrader om met eigen ogen deze koers te gaan bekijken. Zorg er dan wel voor dat je op tijd een goed plaatsje heb gevonden langs één van de kasseienstroken, want het kan er behoorlijk druk worden.

Braderie van Rijsel
De braderie van Rijsel is jaarlijks het grootste evenement dat in de stad gehouden wordt. Elk jaar in het eerste weekend van september wordt deze mega rommelmarkt in de stad gehouden. Het is de grootste van zijn soort in Europa. De verschillende kraampjes staan over een lengte ongeveer honderd kilometer verdeeld door de stad. In totaal zijn er meer dan 10.000 kramen te vinden in de stad. Voor de oorsprong van deze markt moet men teruggaan naar de twaalfde eeuw. Deze werd toen in de plaatselijke jaarbeurs gehouden. Vroeger duurde de markt een weekend, maar tegenwoordig zijn de kraampjes een weekend in de stad te vinden.

Naast de vele prullaria en andere snuisterijen zijn er op de markt ook behoorlijk wat eet- en drinktentjes te vinden. De markt staat bekend om zijn mosselen met friet. Deze lekkernij is bij veel eettentjes terug te vinden. Tijdens de braderie worden er ook verschillende concerten en sportevenementen in de stad georganiseerd. Tijdens de braderie van Rijsel wordt er ook een grote kermis in de stad gehouden. Deze is te vinden op de Champs de Mars in de buurt van de Citadel van Lille.

Pianofestival
Het piano festival wordt jaarlijks gehouden in het tweede weekend van juni. Het festival wordt jaarlijks georganiseerd door het Orchestra National de Lille. Elk jaar heeft het festival een ander thema. Meestal wordt dit thema rond één van de componisten gevormd maar ook andere thema’s worden gebruikt. Liszt, Debussy en Beethoven waren al eens het thema.

Het nationaal orkest van Lille speelt tijdens deze thema pianoconcerten met de grootste en bekendste pianisten van deze tijd. In totaal worden er in dit weekend meer dan vijftig optreden en masterclasses gegeven op verschillende locaties in de stad.

 

Kerstmarkt
Rond de kerstperiode verandert Lille langzaam in een romantisch kerststadje. Op het Place General de Gaulle verschijnt een mega kerstboom en een prachtig verlicht Ruezenrad. Op het Place de Rihour is er de weken voor de Kerst een grote kerstmarkt te vinden. Ongeveer tachtig houten kerstkraampjes zijn er dan op dit plein te vinden. Je kunt hier dan van alles kopen. Van kerstballen tot Glühwein en van broodjes warme worst tot kerststalletjes, je kunt het hier allemaal vinden.

De verschillende winkelstraten van de stad zijn in deze periode ook prachtig verlicht. Overal zijn prachtig gedecoreerde etalages te vinden en er staan op verschillende plaatsen in de stad kerstallen. Tijdens de feestdagen zijn de winkels in Lille ook op zondag geopend. Ook in de verschillende kerken in Lille zijn mooie kerststalletjes te bewonderen.

Name Festival
Name Festival staat voor: Nord Art Musiques Electroniques. Met andere woorden het festival staat in teken van de elektronische muziek en andere elektronische kunstvormen die bij voorkeur uit dit deel van Frankrijk komen. Het festival wordt jaarlijks in september gehouden. In 2014 wordt het festival voor de tiende keer georganiseerd. Naast muziek zijn er tijdens het festival ook tal van dance-acts en lichtshows te zien. Ook worden er meerdere masterclasses gegeven. Wil je het festival bezoeken dan is het verstandig op tijd kaartjes te bestellen, want er is slechts plaats voor 4.000 bezoekers.

Lille 3000
In 2004 was Lille culturele hoofdstad van Europa. Dit was een daverend succes in de stad. Het was zelfs zo succesvol dat de gemeente vond dat het een vervolg moest krijgen. Het antwoord hierop was Lille 3000. Deze organisatie doet in opdracht van de gemeente in samenwerking van de mensen die Lille 2004 tot een succes maakten elke paar jaar een groot cultureel evenement in de stad organiseren. De eerste editie hiervan werd in 2006 georganiseerd en had als thema India. Drie jaar later volgde Europa XXl en in 2012 Fantastic. Tijdens deze editie werden er door heel de stad verschillende tentoonstellingen gehouden en waren er op meerdere plaatsen unieke kunstwerken te zien. De volgende editie vind plaats in 2015 en heeft als thema de Franse Renaissance.

Naast deze grote projecten organiseert Lille3000 ook kleinere evenementen. Een leuk voorbeeld hiervan is Floralille. Tijdens dit evenement wordt het centrum van de stad voorzien van prachtig bloeiende bloemen. Het is tijdens dit project de bedoeling dat de bewoners van de stad Lille van kleur voorzien. Dit onder begeleiding van een kunstenaar.

 

© Mediajam i.s.m. Silver Media - deze site gebruikt cookies - stuur een e-mail