Lille - alles over Lille!  

alles over Lille bezienswaardigheden musea pleinen, straten & wijken kerken en geloofsgebouwen groen in Lille zien & doen in de omgeving van Lille  

Lille winkelstad weer, klimaat & beste reisperiode eten en drinken evenementen Lille met kinderenvervoer in en naar Lillepraktische infolinks  

 
Groen in Lille

Er zijn in Lille opvallend veel grote een kleine stadsparken te vinden. Verdeeld door de stad kom je er verschillende tegen. Met name in de zomermaanden vormen deze verschillende parken een rustpunt in de soms zo drukke stad. Verreweg het populairste park is het park rond de citadel. Dit park dat ook wel bekend staat als Bois de Boulogne en is in het bezit van een grote dierentuin en een lunapark. Dit zorgt ervoor dat met name gezinnen met kinderen zich in dit park bevinden. Ook de andere parken in de stad zijn vaak voorzien van grote of kleine speeltoestellen.

De verschillende parken in de stad worden bijzonder goed onderhouden. In de lentemaanden worden de parken opgefleurd door verschillende bloembollen wat ervoor zorgt dat de stad nog meer kleur krijgt. Kortom ben je op zoek naar een beetje rust in de hectiek neem een boek mee en plof op het gras of op een van de banken in één van de parken van Lille.

Citadelpark en de dierentuin
Het Citadelpark van Rijsel is met vijftig hectare het grootste park van de stad. Het park bevindt zich slechts op enkele honderden meters lopen van het historisch centrum vandaan. Dit is één van de redenen dat dit park tot de populairste bezienswaardigheden van de stad behoort.

In het park bevindt zich naast de citadel een grote dierentuin en een lunapark. Het park staat ook bekend onder de naam Bois de Boulogne. Zo gauw de zon nog maar denkt te gaan schijnen dan is het gehele park al gevuld met joggers, picknickende gezinnetjes en groepjes jongeren die hier even aan de hectiek van de stad proberen te ontsnappen.

De stadsdierentuin van Lille bevindt zich ook in dit park. Dit is voor een gratis dierentuin een bijzonder grote dierentuin met veel exotische diersoorten. Zo kom je er onder andere neushoorns, gibbons, tapirs, verschillende vogelsoorten en een rode panda tegen. Buiten de dierentuin is een groot lunapark met daarbij een groot terras waar je heerlijk kunt zitten terwijl de kinderen zich in de speeltuin en in het lunapark vermaken. De dierentuin van Lille, of zoals zijn officiële naam luidt Parc Zoologique de Lille behoort al jaren tot de top tien drukst bezochte attracties van Frankrijk en is de drukst bezochte dierentuin van het land. Dit heeft waarschijnlijk als belangrijkste oorzaak dat de dierentuin van Lille gratis te bezoeken is.

Meer informatie
Wil je meer informatie over bezienswaardigheden en groen in Lille? Bezoek dan één van de volgende sites:

Lille bezienswaardigheden
Lille bezienswaardigheden top 10

 

Jardin des Géants
Aan de andere zijde van de snelweg van het Parc Matisse ligt het recentelijk aangelegde Jardin des Géants. Het park zorgt voor het nodige groen in deze wijk met voornamelijk hoge nieuwbouw. Het park dankt haar naam aan de verschillende kunstwerken die er in het park te vinden zijn. Deze kunstwerken bestaan hoofdzakelijk uit gigantische hoofden die uit de grond verschijnen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere stellages in het park gebouwd. Dit alles om de verschillende zintuigen op bepaalde manieren te prikkelen. Het is een klein, maar door de verschillende waterpartijen, kunstwerken, bruggen en paden, leuk afwisselend park waar je heerlijk rond kan lopen.

Parc Matisse
Gelegen tussen de Porte de Roubaix, Euralille en het station Lille-Europa is het acht hectare grote park een ware oase van rust in dit drukke deel van de stad. Het park bestaat uit drie delen: een groot gazon, een grote weide een groot ondoordringbaar bos. In tegenstelling tot veel andere parken in Lille is het hier een stuk minder druk. Dit zal er voornamelijk mee te maken hebben dat dit park een stuk minder knus is dan de andere parken in de stad.

Op het François Mittérandplein voor het park staan de beroemde tulpen van Lille. Op dit plein hangen vaak jongeren rond die hier voornamelijk komen om te skaten.

Het park is ontworpen door de Gilles Clement met als opzet dat de natuur zich niet laat leiden en dat het altijd een ander gezicht heeft. Om dit te benadrukken zijn er planten en bomen in het park geplant die verwilderen. Een opvallend deel van het park is het Derborence eiland dat zeven meter boven het park uitsteekt.

Het wordt afgeraden om dit park in de avonduren te bezoeken. Dit deel van Lille staat bekend als zeer onveilig.

Square du Réduit
Een klein maar noemenswaardig stadsparkje is het Square du Réduit. Dit kleine parkje bevindt zich aan de Rue de Réduit tegenover het Hôtel de Ville van de stad. Het park bestaat uit twee delen die van elkaar gescheiden worden door de oprijlaan naar het fort de Reduit. Dit fort werd net als een deel van de stadsmuren, de stadspoorten en de citadel onder leiding van Vauban gebouwd. Ook dit bouwwerk is nog steeds in gebruik door het Franse leger. Het park is klein maar erg mooi; zeker in de lentemaanden wanneer hij volstaat met bloeiende bloembollen.

 

Parc Jean-Baptiste Lebas
Het stadspark Jean-Baptiste Lebas is een groot compleet omheind park in het centrum van Lille. Het park wordt aan beide zijden omringd door de Rue de Jean-Baptiste Lebas. Rondom het park zijn er meerdere eetgelegenheden en barretjes te vinden. Ook ligt het kunstcentrum Gare Saint Saveur aan de rand van het park. Het park ligt in het verlengde van de Porte de Paris. In het park is een grote speeltuin te vinden. Verder zijn er meerdere banken en grasveldjes te vinden waar je heerlijk kan relaxen.

Het meest bijzondere aan het park is wel dat hij volledig omheind is en dat je slecht op enkele plaatsen het park in kunt. De omheining heeft een opvallend rode kleur en is enkele meters hoog. Dit hek is ontworpen door het Nederlandse architectenbureau West 8. In totaal zijn er slechts acht ingangen in het park waar er meestal een aantal van gesloten zijn. In de avonduren wordt het park afgesloten. Opvallend aan het design is dat er aan de buitenzijde van het hek openingen zijn gecreëerd die dienst doen als bankje.

Tijdens grote evenementen in Lille wordt het park met regelmaat gebruikt als extra openluchtexpositieruimte.

De Vauban-tuin
De Jardin Vauban ligt tegenover het Bois de Boulogne. De twee parken worden van elkaar gescheiden door het Kanaal de la Deûle. Het park is halverwege de negentiende eeuw aangelegd door Jean Pierre Barillet-Deschamps. Deze tuinarchitect was ook verantwoordelijk voor meerdere plantsoenen in Parijs. Het is een ruim opgezet park met een grote vijver en een groot grasveld in het midden.

Op verschillende plaatsen in de tuin zijn beelden weggezet van figuren die een belangrijke rol hebben gespeeld in de bewogen geschiedenis van Lille. In het park is ook een klein marionettentheater te vinden. In het park zijn met grote regelmaat straatartiesten te vinden. Daarnaast wordt het voornamelijk gebruikt door gezinnen die hier op zondagmiddag komen picknicken.

 

© Mediajam i.s.m. Silver Media - deze site gebruikt cookies - stuur een e-mail