Lille - alles over Lille!  

alles over Lille bezienswaardigheden musea pleinen, straten & wijken kerken en geloofsgebouwen groen in Lille zien & doen in de omgeving van Lille  

Lille winkelstad weer, klimaat & beste reisperiode eten en drinken evenementen Lille met kinderenvervoer in en naar Lillepraktische infolinks  

 
Kerken en geloofsgebouwen in Lille

Er zijn in Lille en met name in het historisch centrum van de stad opvallend veel kerken te vinden. De meeste van de kerken worden nog steeds gebruik voor het doel waarvoor ze indertijd gebouwd zijn. Andere kerken hebben in de loop der tijd hun oorspronkelijke doel verloren en hebben in de meeste gevallen een nieuwe functie gekregen. De meeste kerken in Lille zijn de afgelopen decennia grondig opgeknapt en gerenoveerd waardoor ze tegenwoordig weer in hun oorspronkelijk glorie te zien zijn.

Een groot aantal van de kerken in Lille zijn opengesteld voor het publiek en deze kun je dan ook het gehele jaar vrij bezoeken. Natuurlijk zijn hier een paar uitzonderingen op. Het spreek natuurlijk vanzelf dat als je een kerk bezoekt in Lille dat je dit met het nodige respect doet. Draag bedekkende kleding, geen korte broek of blote armen, praat zachtjes en zet je telefoon op stil. Kijk uit met foto’s maken zeker als er mensen aan het bidden zijn, dit kan als erg storend worden ervaren.

Eglise Saint-Maurice
Aan de Rue de Paris staat de Saint-Maurice kerk van Lille. De bouw van deze prachtige vijfbeukige kerk startte in de veertiende eeuw, maar werd tot de negentiende eeuw meerdere malen verbouwd, gerenoveerd en vergroot. Het is van origine een gotische kerk, maar door de vele veranderingen die er in de loop der eeuwen aan de kerk zijn aangebracht zijn er ook tekenen van vele andere bouwstijlen zichtbaar in de kerk. De Eglise Saint-Maurice is een typische Vlaamse kerk met zijn lichte constructie en de vijf beuken. Dit soort kerken worden ook wel ‘hallenkerken’ genoemd.

De inrichting van de kerk is op enkele schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw na vrij sober ingericht. Hierdoor komen de prachtige glas-in-loodramen van de kerk prachtig uit. De kerk wordt met regelmaat gebruikt voor exposities en andere evenementen. De kerk kan vrij bezocht worden. In de periode rond de feestdagen is er in deze kerk een mooie kerststal te vinden.

Meer informatie
Wil je meer informatie over bezienswaardigheden en attracties in Lille? Bezoek dan één van de volgende sites:

Lille bezienswaardigheden top 10
Lille bezienswaardigheden
Lille musea

 

Kathedraal Notre-Dame de la Treille
De Kathedraal Notre-Dame de la Treille ook wel bekend als de kathedraal van Rijsel is het sprankelende middelpunt van de wijk Vieux Lille. Het is een vrij jonge kathedraal waarvan de bouw startte aan het einde van de negentiende eeuw. Het zou echter nog tot 1999 voordat de Kathedraal van Rijsel volledig afgebouwd zou worden. Het oorspronkelijke ontwerp van de kathedraal verschilt behoorlijk van het eindresultaat. Een maquette van het originele ontwerp van de kerk is te zien bij de zij-ingang van de kathedraal. Als laatste werd in 1999 de gevel van de kerk veranderd. Deze opvallende gevel lijkt aan de buitenzijde uit massief marmer te bestaan met daaronder twee grote koperen deuren.

Als je de kathedraal binnenloopt dan zie je dat het marmer dat hiervoor gebruikt is het licht doorlaat waardoor je een bijzonder soort licht krijgt in het gebouw. Bovenin deze marmeren Façade is een groot rond roosvenster aangebracht met een doorsnede van meer dan zes meter. De kathedraal is vrij te bezoeken en is alle dagen van de week geopend. Alleen tijdens speciale missen is het niet mogelijk om de kerk te bezoeken. Er worden met regelmaat opvoeringen en concerten in de kathedraal opgevoerd.

De Synagoge van Lille
De Synagoge van Lille is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw. Het was hiermee één van de eerste synagogen die in dit deel van Frankrijk werd gebouwd. Het gebouw is ontworpen door de Theophilus Albert Hannotin. De synagoge staat in de universiteitsbuurt die aan het einde van negentiende eeuw werd gebouwd.

In de nabijheid van de synagoge staat ook de Saint-Michelkerk en de protestantse tempel van Lille. Omdat de synagoge nog steeds in gebruik is kan het gebouw niet vrij bezocht worden.

Église du Sacré-Cœur de Lille
De Heilige Hart kerk van Lille bevindt zich op de hoek van de Rue Nationale en de Rue de Solfrino. Deze gotische kerk is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw en is recentelijk weer in zijn geheel in originele staat gerenoveerd. De kerk heeft een imposante entree met drie grote ingangen. Doordat de kerk op een hoek staat en de achterzijde van kerk volledig verscholen gaat achter de huizen en winkels lijkt de kerk een stuk kleiner dan dat hij in werkelijkheid is. Het mooiste aan de kerk zijn de verschillende glas-in-loodramen waar de vier evangelisten op uitgebeeld staan. Persoonlijk zou ik geen omweg nemen om deze kerk te bezoeken, maar als je toch in de buurt bent kun je natuurlijk altijd een blik naar binnen werpen.

 

Eglise Saint Etienne
Op een steenworp van het Palais de Rihour vandaan in de Rue de l'Hôpital Militaire staat de Saint-Etienne kerk. De kerk is gewijd aan de martelaar Stefanus, de eerste martelaar van het Christendom. Er was al eerder een kerk met deze naam in Lille. Deze was te vinden aan de Grand’Place maar deze werd tijdens de Frans-Oostenrijkse oorlog verwoest en vervangen door de huidige kerk. Op de plaats van de huidige kerk was eerst een Jezuïetenkapel te vinden maar deze werd verwoest door een brand in de achttiende eeuw. Tijdens deze brand zijn twee bekende werken van Rubens verloren gegaan.

De Jezuïeten herbouwden de kapel, maar werden later uit de stad verdreven waarna deze kapel de vervanger werd van de oudere Eglise Saint Etienne. De kerk is jammer genoeg niet altijd opengesteld voor het publiek. Op speciale dagen is het echter wel mogelijk om deze barokke kerk te bezoeken. Doordat de kerk in een smalle straat staat lijkt het gebouw nog imposanter dan dat het in werkelijkheid is.

Eglise Saint André
Aan de Rue de Royale in Lille ligt de Saint-André kerk. Met de bouw van deze kerk werd gestart aan het begin van de achttiende eeuw. Het zou echter tot het einde van de negentiende eeuw duren voordat de bouw van de kerk volledig afgewerkt zou zijn. De kerk ligt niet ver van het geboortehuis van Charles de Gaulle. Deze werd hier op de dag van zijn geboorte dan ook gedoopt. De kerk heeft recentelijk een grote opknapbeurt gehad en is sindsdien weer in volle glorie te bewonderen.

De kerk is van oorsprong karmelietenkapel, maar werd in de tweede helft van de achttiende eeuw omgebouwd tot kerk. In deze kerk zijn in tegenstelling tot in veel andere kerk in Lille nog steeds de originele schilderijen van de kerk te zien. Er hangt onder andere een werk van Otto Veen, een Nederlandse schilder die onder andere de hofschilder was van de Hertog van Parma en later de leermeester werd van peter Paul Rubens. De kerk is met regelmaat geopend voor het publiek.

Eglise Sainte Catherine
De Sint-Catherinakerk van Lille bevindt zich in de wijk Vieux Lille aan de Rue Sainte Catherine. Deze prachtige oude hallenkerk is normaal gesproken niet geopend voor het publiek, maar toen wij Lille bezochten waren ze de kerk net in orde aan het maken voor een bruiloft, waardoor we een kijkje mochten nemen in de kerk. Nadat we de pastoor hadden geholpen zijn kat te vangen hebben we een klein rondje gelopen in deze dertiende-eeuwse kerk. Het is een typische hallenkerk die gebouwd is in de periode toen Lille nog bij Vlaanderen hoorde.

De inrichting van de kerk bestaat voor een deel nog uit de originele banken en aan de muren hangen nog en de oude schilderijen die de kruisgang van Jezus uitbeelden. Bijzonder aan de kerk is het ongedecoreerde dennenhouten plafond. Andere elementen die opvallen zijn het zeventiende-eeuwse orgel en de stompe toren van de kerk. In deze toren hangt de oudste nog steeds in gebruik zijnde klok van Lille.

Eglise Sainte Marie Madeleine
De Maria-Magdalenakerk van Lille ligt in het historisch centrum van de stad aan de Rue de Pont Neuf. De kerk is gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw ten tijde van de inname van de stad door Lodewijk de Veertiende. Vauban liet in deze periode de stadsmuren uitbreiden en gaf opdracht deze kerk te bouwen op de plaats waar een kerk uit de dertiende eeuw stond. De kerk raakte tijdens de Frans-Oostenrijkse oorlog zwaar beschadigd. Halverwege de vorige eeuw was het zo slecht met de kerk gesteld dat hij gesloten werd. Toen Lille in 2004 culturele hoofdstad werd was dit aanleiding om de kerk in ere te herstellen en om als expositieruimte te gaan gebruiken. Door zijn nieuwe functie is de Eglise Sainte Marie Madeleine een populaire ontmoetingsplek geworden.

 

© Mediajam i.s.m. Silver Media - deze site gebruikt cookies - stuur een e-mail