Lille - alles over Lille!  

alles over Lille bezienswaardigheden musea pleinen, straten & wijken kerken en geloofsgebouwen groen in Lille zien & doen in de omgeving van Lille  

Lille winkelstad weer, klimaat & beste reisperiode eten en drinken evenementen Lille met kinderenvervoer in en naar Lillepraktische infolinks  

 
Musea in Lille

In Lille zijn er tal van musea te vinden. De meeste van deze musea zijn meer dan de moeite waard om te bezoeken. Met name het Museum der Schone Kunsten van Lille, het Natuurhistorisch museum en het l’HospiceComtesse museum zijn niet te missen musea in de stad. As je langere tijd in de stad verblijft dan zijn de andere ook de moeite waard, maar deze drie mag je eigenlijk niet overslaan.

Zo goed als alle musea in de stad zijn gratis te bezoeken als je in het bezit bent van een Lille City Pass. Ben je dit niet dan valt de entree voor de verschillende musea erg mee, vaak is dit niet meer dan vijf euro. Alle grote musea zijn geopend van woensdag tot en met maandag en hebben de dinsdag als vaste sluitingsdag. De openingstijden verschillen echter per museum.

De meeste musea in Lille liggen in het centrum of in de nabijheid hiervan. Is het echter te ver om te lopen kun je in de meeste gevallen erg gemakkelijk met de bus of metro bij het museum komen.

Palais des Beaux-Arts de Lille
Het belangrijkste en bekendste museum van Lille is zonder twijfel het Palais des Beaux-Arts de Lille. Dit museum heeft een indrukwekkende kunstcollectie. De schilderijen die in het museum te vinden zijn geven een goede indruk van de schilderkunst door de eeuwen heen. In de kelder zijn de werken te vinden uit de klassieke oudheid, de middeleeuwen en de Renaissance. Op de eerste verdieping zijn werken vanaf de zestiende eeuw tot heden te vinden. Je komt hier indrukwekkende kunstwerken tegen van onder andere Rubens, BRueghel, Jacob Jordaens, Frans Hals, Claude Monet, Picasso en nog veel meer schilders die hun stempel op de geschiedenis hebben gedrukt. Als je door de verschillende zalen heenloopt is de hoeveelheid schilderijen dat je tegenkomt erg indrukwekkend.

Op de begane grond heb je naast een grote expositieruimte ook een beeldenzaal en een zaal met decoratieve kunst. Hier vind je onder andere een beeld van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Naast dit alles is het museum in het bezit van een indrukwekkende collectie reliëf modellen . Steden als Maastricht, Ariën, Calais, Namen en Charleroi zijn hier vertegenwoordigd. Het museum is dagelijks geopend behalve op dinsdag. Het museum kan gratis bezocht worden als je in het bezit bent van een Lille City Pass. Het is ook mogelijk om het museum onder leiding van een gids te bezoeken. Dit zul je echter van tevoren moeten reserveren.

Meer informatie
Wil je meer informatie over musea en andere bezienswaardigheden in Lille? Bezoek dan één van de volgende sites:

Lille musea
Lille bezienswaardigheden
Lille bezienswaardigheden top 10

 

Musée d’Histoire Naturelle de Lille
Het Musée d’Histoire Naturelle de Lille is een museum dat je niet mag missen tijdens een bezoek aan Lille. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie aan opgezette dieren en een groot aantal skeletten van diverse dieren. De meeste van deze dieren zijn prachtig geprepareerd. Verder kun je er zien hoe het taxidermie van vogels en dieren in zijn werk gaat.

De verschillende fases van het opzetten wordt er uitgelegd. Aan het plafond van het museum hangen verschillende dolfijnsoorten en een skelet van een walvis. Onder de walvis staat een skelet van een olifant. Op deze manier kun je goed het verschil in grootte zien. Het rechtse deel van het museum is gewijd aan de prehistorie. Hier staat een replica van een dinosaurus en zijn verschillende fossielen te bewonderen.

In het museum is een indrukwekkende collectie opgezette vogels te vinden. Het gaat hierbij om alle vogels die grofweg honderdvijftig jaar geleden in Frankrijk voorkwamen. Van grote roofvogels en albatrossen tot de allerkleinste zangvogeltjes, je ziet ze hier allemaal. Het museum is dagelijks geopend behalve op dinsdag.

Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art brut
De naam van het Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art brut is een hele mond vol daarom wordt het vaak afgekort tot LaM. Technisch gezien ligt het LaM niet in de stad Lille maar in de voorstad Villeneuve d’Ascq. Ten tijde van de opening in 1983 bestond het belangrijkste deel van de collectie van het museum uit de kunstcollectie die door Geneviève en Jean Masure bij elkaar was gebracht en aan het museum was geschonken. Deze collectie werd later uitgebreid met een indrukwekkende collectie Art Brut.

In 2010 werd het museum opnieuw geopend na een jarenlange verbouwing. Sinds de verbouwing bestaan het museum en de museumtuin uit meer dan 4.000 vierkante meter. In het museum worden werken van bekende kunstenaars zoals Richard Deacon, Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Joan Miró en Kees van Dongen tentoongesteld. Daarnaast zijn er een boel werken te vinden van minder bekende kunstenaars, in totaal worden er worden er meer dan 45.000 kunstwerken tentoongesteld in het museum. Naast de vaste collectie zijn er met regelmaat bijzondere tentoonstellingen in het museum te vinden.
Het museum is dagelijks geopend behalve op maandagen en bijzondere feestdagen.

Het l’Hospice Comtesse museum
In de vroegere ziekenzaal, het hospitaal en in de gebouwen van de zusters van de Augustinnen is tegenwoordig het l’Hospice Comtesse museum gevestigd. De onderste verdieping van het museum is ingericht op de manier zoals het eruit zag toen de zusters hier nog woonden. De keuken is nog steeds betegeld met prachtige Delfts blauwe tegels en er is zelfs nog een klein kapelletje te vinden.

De eerste verdieping is gewijd aan de geschiedenis van de stad Lille. Hier vind je bijvoorbeeld de oude sleutel van stad, antieke wereldbollen en schilderijen die verschillende feesten in Lille uitbeelden. Je krijgt hier een goed beeld van de vroegere rijkdom van Lille.

In de vroegere ziekenzaal worden met regelmaat exposities en tentoonstellingen georganiseerd. Maar ook dit gebouw verkeert nog bijna geheel in originele staat. Vooral de achterste kamer met het rijk decoreerde plafond is er mooi.

Het museum is dagelijks geopend behalve op dinsdagen. Als je in het bezit bent van de Lille City Pass dan is een bezoek aan het museum gratis.

 

Het museum van de Kanonniers van Lille
De Kanonniers van Lille is een broederschap uit de vijftiende eeuw en bestaat nog steeds. Het bataljon werd oorspronkelijk opgericht om de stad Lille te verdedigen, maar heeft ook in een aantal oorlogen gevochten. Zo waren de kanonniers actief tijdens diverse belegeringen van de stad tijdens de Frans-Oostenrijkse oorlog, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Om de lange geschiedenis van dit bataljon te vertellen is aan de Rue de Cannoniers in Lille het Musée des Canonniers gevestigd. Het is een klein, maar leuk museum.

In het museum zijn de verschillende wapens, uniformen en banieren van het bataljon terug te vinden. In het museum is een enthousiaste gids die je alles over het verleden en de verschillende objecten van de Kanonniers kan vertellen. Jammer genoeg kan hij dit alleen maar in het Frans. Bij de entree kun je echter wel een Engelstalig boekje krijgen waarin de verschillende onderwerpen in het museum belicht worden.

Het geboortehuis van Charles de Gaulle
Op 22 november 1890 werd aan de Rue de Princesse de latere generaal en oprichter van de vierde en vijfde Franse republiek geboren. Het huis was lange tijd in de familie van Charles de Gaulle aan zijn moeders kant, maar in 1947 werd het huis verkocht en kwam het huis in vreemde handen. In 1983 werd het huis geschonken aan het instituut Charles de Gaulle dat in het huis een klein museum inrichtte. In het museum zijn natuurlijk een aantal persoonlijke bezittingen te vinden van de voormalig staatsman, maar je krijgt er ook een goed beeld van de Noord Franse industriële revolutie. Na een grootscheepse verbouwing is er in 2005 een nieuwe ruimte bijgebouwd. Deze ruimte wordt gebruikt voor tijdelijke exposities en als multimediacentrum. Het museum is elke week geopend van woensdag tot en met zaterdag behalve op feestdagen.

Gare Saint-Sauveur
Het voormalige spoorwegstation Gare Saint Sauveur doet tegenwoordig dienst als museum, bioscoop en restaurant. Het was ooit de bedoeling om van Gare Saint-Sauveur het centraal station van Lille te maken, maar omdat het te ver van het historisch centrum vandaan lag werd hier uiteindelijk vanaf gezien. Het gebouw heeft bijna anderhalve eeuw dienst gedaan als goederenstation. Nadat het spoorwegstation in 2004 definitief zijn deuren sloot was het de organisatie van Lille3000 die het pand onder haar hoede nam. Met regelmaat worden hier kleine kunsttentoonstellingen en evenementen georganiseerd.

Maison Folie
Net als het voormalige spoorwegstation is het Maison Folie een voortvloeisel uit Lille 2004. Voor dit evenement werd de voormalige textielfabriek omgebouwd tot een expositieruimte. Ook zijn er verschillende werkkamers en is er een hostel in de voormalige fabriek gevestigd. De buitenzijde van de oude fabriek is voor een deel bekleed met een metaalachtig glinsterend omhulsel. Sommigen beweren dat het gebouw een jurk aanheeft. Jaarlijks worden er diverse exposities in het gebouw georganiseerd.

 

© Mediajam i.s.m. Silver Media - deze site gebruikt cookies - stuur een e-mail