Lille - alles over Lille!  

alles over Lille bezienswaardigheden musea pleinen, straten & wijken kerken en geloofsgebouwen groen in Lille zien & doen in de omgeving van Lille  

Lille winkelstad weer, klimaat & beste reisperiode eten en drinken evenementen Lille met kinderenvervoer in en naar Lillepraktische infolinks  

 
Pleinen, straten en wijken van Lille

Er zijn in Lille tal van leuke pleintjes, bijzondere straatjes en aparte wijken te vinden. Leukste, bekendste en de in onze ogen meest interessante hebben we op deze pagina op een rijtje gezet. Veel van de winkelstraten in de stad hebben allemaal hun eigen karakter en daardoor ook hun eigen doelgroep. Het is dus verstandig om van tevoren goed te kijken waar voor jou de meest interessante te vinden zijn. Dit geldt ook voor de meeste restaurants en cafés en andere uitgaansgelegenheden.

In het historisch centrum van de stad zal je voornamelijk toeristen en dagjesmensen tegenkomen, terwijl wanneer je een bezoek brengt aan één van de andere winkelstraten of wijken je hoofdzakelijk tussen de inwoners van Lille zelf zal rondlopen. Alle interessante straten, wijken en pleinen zijn vanaf het centrum goed te belopen, maar je kun natuurlijk ook gebruik maken van de bus of de metro. Wil je de stad op een andere manier beleven dan is het ook leuk om een fietstocht uit te zetten langs de verschillende hoogtepunten van Lille.

Vieux Lille
Met het Vieux Lille werd oorspronkelijk het deel van de stad dat van voor de stadsvernieuwing van 1856 was bedoeld, maar tegenwoordig wordt naam gebruikt voor ongeveer het gehele toeristische centrum van de stad. Dit is dan ook het deel van de stad waar het meeste te beleven valt.

De leukste en meest bijzondere winkels zijn in dit deel te vinden net als de meeste restaurants en cafés. Het is tevens het mooiste deel van de stad. Veel van de mooie oudere gebouwen zijn in dit deel van Lille te vinden. Doordat de meeste delen van deze wijk al in de vijftiende, zestiende of zeventiende eeuw gebouwd zijn is er niet veel ruimte voor groen en zijn er maar weinig pleintjes te vinden. De aangename uitzonderingen hierop zijn de Placeaux Oignons en het plein voor de Notre Dame, de la Treille.

De winkelstraten in Vieux Lille zijn met name op de zaterdag erg druk. Dit effect wordt nog eens versterkt doordat het grootste deel van deze wijk niet autovrij is. De straten staan vaak vol met auto’s en daartussen rijden nog meer auto’s. Hierdoor lijkt het soms wat hectisch. Op doordeweekse dagen valt dit gelukkig allemaal erg mee. In de zomermaanden is het vaak lastig om een plekje op het terras te bemachtigen maar met wat geduld gaat het zeker lukken.

Meer informatie
Wil je meer informatie over bezienswaardigheden en attracties in Lille? Bezoek dan één van de volgende sites:

Lille bezienswaardigheden top 10
Lille bezienswaardigheden
Lille musea

 

Place du General de Gaulle (Grand’Place)
De Grand’Place van Lille kan gezien worden als het centrale plein van de stad. Vanaf dit plein bevind je jezelf op loopafstand van zo goed als alle bezienswaardigheden en musea van de stad. Daarnaast is het plein ook een attractie op zich.

Aan het plein bevinden zich een aantal prachtige gebouwen zoals de Vieille Bourse en het theater du Nord. Midden op het plein staat een sokkel met hierop een standbeeld met eromheen en fontein. In de winterperiode staat deze fontein leeg. Het beeld heet "La Colonne de la Déesse" wat vrij vertaald kolom van de Godin betekend. Op verschillende plaatsen op het plein zijn terrassen geplaatst waar je heerlijk in het zonnetje kan genieten van al het moois dat voorbijtrekt.

Onder het plein is een grote parkeergarage gebouwd. Deze parkeergarage is vrij gemakkelijk aan te rijden als je vanuit Nederland komt. Het enige nadeel van het plein is dat het niet autovrij is. Hierdoor oogt het plein nog drukker dan dat het in werkelijkheid is.

In de periode rond de feestdagen is er op het plein een groot Ruezenrad te vinden en staan er enkele metershoge kerstbomen. Verder zijn er nog enkele kraampjes te vinden waar je onder ander Glühwein en andere winterse specialiteiten kan vinden.

Place du Théâtre
Het Place du Théâtre is een klein, maar schitterend plein in het historisch centrum van Lille. Aan dit plein zijn een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Lille te vinden zoals de Opera, de Kamer van Koophandel en Industrie en de Vieille Bourse. Tevens zijn er op het plein meerdere gezellige terrasjes te vinden waar je zowel in de zomer als in de winter buiten kan zitten. Het Place du Théâtre oogt in tegenstelling tot veel andere pleinen en straten in Lille meer als een geheel. Dit heeft te maken met een bouwrestrictie die hier in de zeventiende eeuw gold. Volgens dit oude bouwbesluit moesten alle gebouwen die hier gebouwd werden net als de Vieille Bourse bestaan uit een kelder met daarboven drie verdiepingen met daarboven een Franse kap.

Aan de andere zijde van het plein staan de Opera en de Kamer van Koophandel en Industrie. Deze twee gebouwen werden beide door dezelfde architect ontworpen waardoor het plein er nog meer uitziet als één geheel. De trappen van de Opera zijn met name in de zomermaanden altijd gevuld met mensen.

Gambetta& Solférino
De Rue de Gambetta verbindt het Place de la République met de wijk Wazemmes. In deze bijzonder lange straat kom je werkelijk van alles tegen. Van restaurants uit alle hoeken van de wereld tot tweedehandswinkels en van kapsalons tot winkels met feestartikelen, je vindt ze hier allemaal. De straat is uitgegroeid tot een multiculturele smeltpot die erg gezellig een levendig is. Jammer genoeg is hij niet autovrij en hierdoor komt de straat vaak wat rommelig over.

De Rue de Solférino staat eerder bekend om zijn uitgaansleven. Voornamelijk in het centrale deel van de straat zijn er een aantal kroegen en discotheken te vinden. Bij de jongeren heeft deze straat de bijnaam Solfé gekregen. De Rue de Solférino is de langste straat van Lille. Het verbindt het stadspark Bois de Boulogne en de wijk Lille Moulins met elkaar.

Enkele bezienswaardigheden in de straat zijn het standbeeld van Jeanne d’Arc, het monument van Pasteur en het Sébastopol theater. Naast het theater op de Place de Sébastopol is met regelmaat een markt te vinden. Op deze markt komt de geur van kaas, bloemen en gebraden kip je tegemoet.

 

Place de la République
Het Place de la République van Lille bevindt zich tussen het Palais des Beaux-Arts de Lille en het Prefectuur van Rijsel. Het plein kenmerkt zich door twee dingen: als eerste een grote fontein voor het Palais des Beaux-Arts de Lille en aan de andere zijde een soort van amfitheater. Dit amfitheater maakt deel uit van het metrostation dat onder het plein ligt. Dit metrostation wordt algemeen gezien als het mooiste van Lille. Het plein is gebouwd ten tijde van de derde republiek die na Napoleon was ontstaan. Het plein moest zo mooi worden dat bezoekers dachten dat ze zich in de hoofdstad van Frankrijk bevonden.

Tegenwoordig is het plein een fijne plek om even uit te rusten terwijl je naar een mooie fontein kijkt en naar de verschillende mensen die zich op het plein bevinden. Als je een bezoek hebt gebracht aan het Palais des Beaux-Arts kun je nadien even bijkomen van alle indrukken in het museum.

Euralille
Euralille is de nieuwe wijk van Lille. De bouw van de wijk startte in het begin van de jaren negentig en werd voltooid in 2005 met de bouw van het Novotel. De blauwdruk van dit zakencentrum dat moet gaan concurreren met plaatsen als Londen, Brussel en Parijs werd gemaakt door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. De wijk is uitgegroeid tot één van de belangrijkste zakencentra van Frankrijk en moet hierbij alleen Parijs en Lyon voor laten gaan. In de wijk bevindt zich ook het belangrijkste treinstation van de stad: Gare Lille-Europa. Daarnaast is er een metrostation en is het de eindhalte van de twee tramlijnen in Lille.

De belangrijkste bouwwerken in deze wijk zijn de Tour de Lille, een L-vormig gebouw met een hoogte van 120 meter, de 110 meter hoge Lilleurope Tour en het Lille Grand Palais met hierin enkele congreszalen, tentoonstellingsruimtes en de Zenith arena. Het bekendste gebouw van deze wijk is echter het shoppingcenter Euralille. In dit vier verdiepingen tellende overdekte winkelcentrum vind je meer dan honderd verschillende winkels en restaurants. Ook is er een grote supermarkt. In de wijk zijn er tevens twee plantsoenen te vinden: het Parc Matisse en de Jardin de Geants.

Wazemmes
Ten zuidwesten van het historisch centrum ligt de wijk Wazemmes. Deze wijk was tot 1858 een aparte gemeente, maar werd na een stadsuitbreiding aan Lille toegevoegd. Tegenwoordig is Wazemmes een leuk onderdeel van de stad waar je met name in de Rue de Léon Gambetta allerlei leuke winkels en restaurantjes tegenkomt. In deze wijk is ook de overdekte markt Marché de Wazemmes te vinden. Deze markt is net als veel overdekte markten in Frankrijk de plaats waar je moet zijn om de lokale verse producten te kopen. Op zondag is er op het plein rond de markt een grote markt. Deze markt behoort tot de grootste en drukst bezochte van Frankrijk. In de wijk is ook de Église Saint-Pierre Saint-Paul te vinden. Jammer genoeg is deze kerk niet altijd geopend voor het publiek.

 

© Mediajam i.s.m. Silver Media - deze site gebruikt cookies - stuur een e-mail