Lille - alles over Lille!  

alles over Lille bezienswaardigheden musea pleinen, straten & wijken kerken en geloofsgebouwen groen in Lille zien & doen in de omgeving van Lille  

Lille winkelstad weer, klimaat & beste reisperiode eten en drinken evenementen Lille met kinderenvervoer in en naar Lillepraktische infolinks  

 
Vervoer in en naar Lille

Ondanks het feit dat Lille in Frankrijk ligt is het toch een bestemming die voor de meeste Nederlanders op minder dan tweeëneenhalf uur rijden ligt. Hierdoor is Lille een perfecte ‘dichtbij de deur bestemming’ in Frankrijk. Ook met het openbaar vervoer ben je in maximaal tweeëneenhalf uur in de stad. In Lille zijn er bijzonder veel parkeergarages te vinden. Deze verschillen echter wel sterk in prijs per uur en per dag. Veel van de parkeergarages in de buurt van de stations zijn vaak vol, maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven.

 

 

Lille is een stad die vrij goed te belopen is, de verschillende afstanden in de stad zijn niet heel erg groot, maar als je in een beperkte tijd veel van de stad wilt zien is het verstandig om af en toe de metro of de bus te pakken. Deze rijden regelmatig gedurende de hele dag en zijn erg goedkoop. Wil je de stad echter te voet bekijken dan is dat het leukst door middel van één van de stadswandelingen. Deze stadswandelingen nemen je mee langs de bekende maar ook minder bekende bezienswaardigheden van Lille.

Lille-Lesquin
Op iets meer dan tien kilometer buiten Lille ligt de luchthaven Lille-Lesquin. Dit is een kleine luchthaven met twee banen. Jaarlijks vertrekken er ongeveer 800.000 passagiers vanaf dit vliegveld. Vanaf het vliegveld vertrekken er zowel lijn- als chartervliegtuigen. Daarnaast mogen er ook privévliegtuigen vanaf het vliegveld vertrekken.

Er zijn vanuit Nederland geen lijndiensten die rechtstreeks op Lille Vliegen. Als je toch met het vliegtuig wil zal je een overstap moeten maken waardoor de reistijd onrealistisch wordt. Wie snel en onbezorgd naar Lille wil kan het beste de Thalys nemen. Er rijdt een pendeldienst tussen Lille-Lesquin en het centrum van de stad.

Fietsen in Lille
Een leuke en unieke manier om de stad en haar directe omgeving goed te leren kennen is met de fiets. Net als in veel andere grote Europese steden kun je in Lille gebruik maken van de zogenaamde stadshuurfietsen. Deze zijn nu al op enkele honderden plaatsen in de stad te vinden en op de langere termijn moeten er in het grootstedelijk gebied van Lille meer dan vierhonderd van deze fietspunten te vinden zijn. Deze huurfietsen zijn dan ook in de voorsteden Roubaix, Tourcoing en Villeneuve d’Ascq te huren. De huurfietsen in Lille hebben een opvallend rood met zwarte kleur.

De huurprijs voor deze fietsen is opvallend laag. De huurprijs voor één dag is €1,40 en voor één week slechts zeven euro. Het zijn stevige en comfortabele fietsen waar je vrij gemakkelijk enkele kilometers op kan fietsen.

Wil je het jezelf wat gemakkelijker maken dan zijn er ook enkele plaatsen in de stad waar je een elektrische fiets kan huren.

Meer informatie
Wil je meer informatie over reizen naar Lille of vervoer in Lille? Bezoek dan één van de volgende sites:

Lille vervoer

 

Met de auto naar Lille
De meeste mensen die een stedentrip maken naar Lille komen naar de stad toe met de auto. De stad ligt op ongeveer 250 kilometer en ongeveer 2,5 uur rijden van Utrecht. Je rijdt vanuit Nederland richting Antwerpen en van hieruit ga je de borden Gent volgen. Je kunt hierbij kiezen of je over de ring van Antwerpen rijdt of de toltunnel bij de Liefkenshoek neemt. Na Gent staan de Borden Lille/Rijsel al aangegeven. Als je de grens tussen België en Frankrijk bent gepasseerd dan is het ongeveer twintig kilometer rijden voordat je in het centrum van Lille staat. In het centrum en in de directe omgeving van de stad zijn meerdere grote parkeerterreinen en parkeergarages te vinden. Deze verschillen erg qua prijs. Het stuk door Lille zelf is erg druk en er staan veel stoplichten waardoor het laatste stuk van de reis langer kan duren dan gepland.

Met de bus naar Lille
Een goedkope manier om naar Lille te reizen is per bus. het bedrijf iDBUS rijdt dagelijks met bussen tussen Amsterdam en Lille. Vertrekken doe je dan vanaf station Amsterdam-Sloterdijk, de aankomst in Lille is bij treinstation Lille-Europe. De gemiddelde reistijd om deze 303 kilometer te overbruggen bedraagt 3 uur en 30 minuten.

Parkeren in Lille
Er zijn in de stad meerdere grote parkeergarages te vinden. De prijs hiervan is in vergelijking met grote Nederlandse steden niet duur. Het gemiddelde uurtarief ligt rond de de €1,50. Gemiddeld ben je hier per dag ongeveer €20,- kwijt. Naast de parkeergarages zijn er ook nog gewone parkeerplaatsen. Deze hebben vaak een maximale parkeerduur van twee of drie uur.

Wil je goedkoop je auto parkeren in Lille dan kun je in de buurt van metrostation gratis je auto parkeren en van hieruit de metro richting het centrum nemen. Bij de stations Porte d’Arras, Porte des Postes en CHR B Calmette kun je gratis de auto kwijt.

Er zijn aan de rand van het centrum twee grote bewaakte parkeerplaatsen te vinden. De eerste bevindt zich naast Citadelle en de tweede bij het metrostation Porte de Valenciennes. Omdat de parkeerplaatsen bewaakt zijn moet je hier betalen, al zullen de kosten een stuk lager zijn dan de parkeergarages in het centrum. Vanaf deze parkeerplaatsen kun je een pendelbus naar het centrum nemen. Deze pendelbus zit bij het parkeergeld inbegrepen.

Metro, tram en bus
De metro in Lille is een geautomatiseerde metro zonder bestuurder. Dit metro-systeem staat ook wel bekend onder de naam VAL (Véhicule Automatique Léger). In de stad en in het grootstedelijk gebied rondom Lille zijn in totaal zestig metrostations te vinden. Deze stations liggen verdeeld over twee lijnen die samen iets meer dan 45 kilometer lang zijn. De twee lijnen kruisen bij station Porte de Postes en Gare Lille-Flanders.

Naast de twee metrolijnen zijn er ook twee tramlijnen te vinden. Deze tramlijnen verbinden Lille met de voorsteden Roubaix en Tourcoing. Beide tramlijnen hebben als eindpunt Gare Lille-Flanders.

Verder kun je nog gebruik maken van de meer dan zestig verschillende buslijnen die er in de regio rijden. Als het openbaar vervoer in de stad start om 05:30u met rijden en stopt rond middernacht. De kosten voor het openbaar vervoer liggen erg laag. Een enkele rit kost ongeveer €1,50 en een dagpas ongeveer €4,-. Deze is zowel op de bus, tram als metro geldig. Als je in het bezit bent van een Lille City Pass is het gebruik van het openbaar vervoer in Lille gratis.

 

NS International
Sinds april 2014 kan je vanuit Nederland tweemaal daags rechtstreeks met de Thalys naar Lille reizen. In iets meer dan tweeëneenhalf uur sta ja vanaf Amsterdam-Centraal station met de trein in Lille. Voor de komst van deze rechtstreekse treinverbinding had je een overstap in Brussel waardoor je treinreis onnodig langer duurde. De prijzen van deze treinrit verschillen sterk per boekingsperiode. Het is echter al mogelijk om een enkele reis naar Lille te nemen voor slechts €29,-.

Boek hier je Lille treintickets

Lille-Flanders
Het station Lille-Flanders is één van de twee stations die in het centrum van Lille te vinden zijn. Vroeger was dit het belangrijkste station van de stad, maar sinds de komst van Lille-Europe heeft deze die functie overgenomen. Vanaf Lille-Flanders vertrekken nu alleen nog maar de hogesnelheidstreinen richting Parijs. Verder is het station het eindpunt voor de Belgische NMBS-treinen en de lokale TER-treinen. Het station is tevens het kruispunt van de twee metrolijnen in Lille.

De voorgevel van het gebouw is de voorgevel van het in 1860 vernieuwde Gare du Nord in Parijs. Tijdens de vernieuwing van dit station werd de oude gevel in stukken gezaagd en bij het station Lille-Flanders opnieuw opgebouwd.

Lille-Europe
Station Lille-Europa is een relatief nieuw station niet ver van het historisch centrum van de stad. Dit station is slecht op vierhonderd meter afstand van het station Lille-Flanders gebouwd. Het station werd hoofdzakelijk gebouwd om dienst te doen als station langs de LGV-Nord. De belangrijkste verbindingen langs deze lijn zijn Brussel-Londen, Parijs-Londen en Brussel-Parijs. Sommige van deze treinen maken een tussenstop in Lille. Het station is gebouwd in de wijk Euralille, één van de grootste zakencentra in Frankrijk.

Lille City Bus
Als je snel veel van de stad wil zien dan kun je de Lille City Bus nemen. In iets minder dan een uur rijd je dan langs de belangrijkste bezienswaardigheden en hoogtepunten van de stad. Tijdens de rit krijg je via een koptelefoon meer informatie over de verschillende bezienswaardigheden. Deze bus rijd dagelijks elk uur van 10:00 tot 17:00 behalve op sommige feestdagen. De kosten van een tour liggen net iets boven de tien euro maar met een Lille City Pass is deze tour gratis. Je moet deze echter wel op voorhand boeken.

Busreis naar Lille
Er zijn in Nederland een aantal touroperators die georganiseerde busreizen aanbieden naar Lille. In de meeste gevallen gaat het hierbij om een meerdaagse busreis waarbij je een nacht overnacht in de stad. Bij zo’n busreis is het dan vaak mogelijk om verschillende excursies in de stad te boeken.

De populairste excursies zijn een bezoek aan het Palais des Beaux-Arts des Lille of één van de stadwandelingen onder leiding van een gids door het historisch centrum van Lille.

 

© Mediajam i.s.m. Silver Media - deze site gebruikt cookies - stuur een e-mail