Lille - alles over Lille!  

alles over Lille • bezienswaardigheden • musea • pleinen, straten & wijken • kerken en geloofsgebouwen • groen in Lille • zien & doen in de omgeving van Lille  

Lille winkelstad • weer, klimaat & beste reisperiode • eten en drinken • evenementen • Lille met kinderen • vervoer in en naar Lille • praktische info • links  

 
Lille weer, klimaat en beste reisperiode

Lille heeft net als Nederland, Belgi๋ en het noordwestelijke deel van Frankrijk een gematigd maritiem klimaat. Het klimaat van Lille wordt mede bepaald door zijn ligging nabij de Noordzee, het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de warme golfstroom die hier voorkomt. Door deze invloed komen er maar zelden weersextremen voor in de stad. Deze invloed zorgt er ook voor dat de gemiddelde temperaturen het gehele jaar niet extreem ver uit elkaar liggen.

Het verschil in gemiddelde dagtemperatuur tussen de koudste maand en de warmste maand van het jaar ligt slechts achttien graden Celsius uit elkaar.
Net als in veel plaatsen in het noorden van Frankrijk regent het voor Franse begrippen bovengemiddeld veel in Lille. Als je dit afzet tegen Nederlandse maatstaven dan kom je erachter dat de gemiddelde jaarlijkse neerslag in Lille een stuk lager ligt dan dat wij in Nederland gewend zijn.

De ideale periode voor een bezoek aan Lille
Is er een ideale periode om een bezoek te brengen aan Lille? Het antwoord hierop is volmondig nee. Elke periode heeft namelijk zijn eigen voor- en of nadelen. Zo zijn de wintermaanden in Lille erg mooi, zeker als de stad bedekt is met een laagje sneeuw. Dit samen met een prachtig in kerstsferen gebrachte stad zorgt ervoor dat je jezelf in een sprookjeswereld waant. Het grote nadeel hiervan is echter weer dat het er behoorlijk koud kan worden en dat lang buiten lopen daardoor niet aangenaam is.

Het voorjaar is er erg mooi. Met name de bloeiende bloemen zorgen ervoor dat Lille erg kleurrijk oogt. In deze periode worden ook de meeste evenementen en festivals in de stad georganiseerd. Het grote nadeel van een bezoek aan Lille in deze periode is dat er geen weerszekerheid is. De verschillende dagtemperaturen kunnen behoorlijk ver uit elkaar liggen en met een beetje pech regent het net die dagen dat jij een bezoek brengt aan de stad.
In de zomermaanden heb je de grootste kans op aangenaam weer in Lille. De temperaturen zijn er over het algemeen erg aangenaam en de kans op langdurige neerslag is er kleiner dan in de andere maanden van het jaar. Het enige nadeel van deze periode is dat je kans hebt dat het er te warm is. Op deze dagen kun je maar het beste een plaatsje uitzoeken ergens in de schaduw in ้้n van de parken van de stad.

De herfstperiode kan algemeen gezien worden als de slechtste periode om Lille te bezoeken, al heb je in deze maanden natuurlijk ook nog steeds een grote kans op aangename warme dagen.

 

Wintermaanden
De wintermaanden in Lille zijn relatief zacht. Vorst en nachtvorst komt er met regelmaat voor. Langdurige periodes met vorst en of nachtvorst komen minder regelmatig voor. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in deze rond de zes graden Celsius, terwijl de nachttemperatuur net boven het vriespunt ligt. Tijdens de koudste periodes van het jaar zal de neerslag als sneeuw of natte sneeuw uit de lucht komen. De meeste kans hierop heb je in de maand januari. In deze maand liggen de gemiddelde temperaturen het laagst.

De invloed van de Noordzee, het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de warme golfstroom zorgt ervoor dat er ook in de wintermaanden maar weinig extremen voorkomen in Lille. Mede hierdoor is het klimaat in Lille als zacht te bestempelen. Uitzonderingen hierop kunnen natuurlijk altijd voorkomen. Het kouderecord in Lille staat op -19,5 graden Celsius.

Voorjaarszon
In het voorjaar kruipen de temperaturen al snel weer omhoog en is de kans op nachtvorst in april al weer zo goed als verdwenen. Deze maanden zijn de perfecte maanden om een bezoek te brengen aan de stad. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er dan nog niet al te hoog. De verschillende parken, plantsoenen en diverse plantenbakken in de stad staan dan prachtig in bloei waardoor Lille nog een kleurrijkere stad wordt dan hij al is. Het enige nadeel in deze periode is dat je een grotere kans hebt op langdurige neerslag. In deze periode regent ongeveer de helft van alle dagen. Je moet geen tropische stortbuien verwachten, maar vaak zijn het langdurige miezerregens waar geen eind aan lijkt te komen. Op de dagen dat de zon wel door het wolkenpak breekt is het gelijk aangenaam in de stad. Je ziet dan op de verschillende pleinen de terrassen volstromen waardoor je een zomers gevoel krijg. De voorjaarszon zorgt ervoor dat de stad op sommige momenten erg fraai wordt verlicht.

Meer informatie
Wil je meer informatie over het weer en klimaat van Lille? Bezoek dan ้้n van de volgende sites:

Lille weer & beste reistijd
Lille klimaatinfo

 

De zomer in Lille
Normaal gesproken zou je zeggen dat de zomerperiode niet de ideale tijd is om een bezoek aan een stad te brengen. De gemiddelde temperaturen tijdens de zomermaanden in Lille spreken dit echter tegen. Met een gemiddelde dagtemperatuur van net iets boven de twintig graden Celsius is de zomerperiode juist een ideale tijd om een bezoek te brengen aan de stad. In deze maanden heb je ook de minder grote kans op langdurig neerslag. Het kan echter ook behoorlijk warm worden in de stad; temperaturen van boven de dertig graden Celsius zijn zeker geen uitzondering.

Het hitterecord in Lille staat op 36,6 graden Celsius. Dit record is gemeten in de schaduw, dus de temperatuur in de zon zal nog wel een stuk hoger hebben gelegen. Dit zijn natuurlijk uitzonderingen die maar zelden voorkomen.

De invloed van de Noordzee en de Atlantische oceaan zorgt er echter voor dat dit soort extremen in de stad een uitzondering zijn. Als je Lille bezoekt in de zomerperiode denk er dan wel aan om een trui of een vest mee te nemen voor in de avonduren. De temperatuur kan hier in de avond met gemak tien graden Celsius lager liggen dan overdag.

Herfstperiode
De herfstmaanden in Lille zijn met een twee woorden te beschrijven: kil en nat. Na de zomermaanden gaat de gemiddelde dagtemperatuur hier weer snel achteruit, terwijl de dagen weer steeds korter worden. In deze periode heb je ook de grootste kans op langdurige neerslag. Gelukkig zijn er ook een aantal pluspunten te vinden in deze periode. Zo kleuren de vele bomen in de stad in vele rood-, bruin- en geeltinten waardoor de stad een heel nieuw uiterlijk krijgt. Als je in deze periode door de stad loopt begin je vanzelf weer te verlangen naar warme chocomel met slagroom en rum.

Op de dagen dat de zon doorbreekt kan het nog erg aangenaam zijn in de stad. Maar met een gemiddelde van slechts vier uur zon per dag is de kans hierop niet heel erg groot.

 

ฉ Mediajam i.s.m. Silver Media - deze site gebruikt cookies - stuur een e-mail