Lille - alles over Lille!  

alles over Lille bezienswaardigheden musea pleinen, straten & wijken kerken en geloofsgebouwen groen in Lille zien & doen in de omgeving van Lille  

Lille winkelstad weer, klimaat & beste reisperiode eten en drinken evenementen Lille met kinderenvervoer in en naar Lillepraktische infolinks  

 
Zien & doen in de omgeving van Lille

Als je voor een langer periode in Lille verblijft dan is het ook leuk om wat meer van de omgeving van de stad te gaan bekijken. Tot het grootstedelijk gebied van Lille behoren voorsteden als Roubaix, Tourcoing en Villeneuve d’Ascq.

Trek je het gebied internationaal door dan zou je kunnen zeggen dat Vlaamse plaatsen als Doornik, Kortrijk en Ieper ook bij het grootstedelijk gebied van Lille behoren. Al deze plaatsen hebben hun eigen bezienswaardigheden en attracties. Zo liggen er in dit gebied enkele bijzondere musea en het pretpark Bellewaerde. Al deze plaatsen zijn meer dan de moeite waard om te bezoeken als je voor een langere periode in Lille of de omgeving daarvan verblijft. De drie grotere voorsteden van Lille Roubaix, Tourcoing en Villeneuve d’Ascq zijn vanuit de stad vrij makkelijk bereikbaar met de metro.

Roubaix
Roubaix is de grootste voorstad van Lille en behoort net als de plaatsen Villeneuve d’Ascq en Tourcoing tot het grootstedelijk gebied van Lille. De naam van de stad is bij de meeste mensen bekender dan de stad zelf. De stad is elk jaar namelijk de aankomstplaats van de wielerklassieker Parijs-Roubaix ook wel bekend als “De Hel van het Noorden”. De laatste meters van deze koers worden verreden op de Wielerbaan van de stad. Net als de omliggende steden heeft Roubaix lange tijd tot het Graafschap Vlaanderen behoord. Na de vrede van Utrecht kwam de stad definitief in Frans bezit.

Roubaix is een typisch grauwe industriestad waar maar weinig bijzonderheden te vinden zijn. Hierop zijn natuurlijk wel een aantal uitzonderingen te bedenken. Zo is de stad in het bezit van een mooi stadhuis in eclectische stijl. Daarnaast is de Sint-Maartenskerk een bezienswaardigheid in de stad. Het bekendste gebouw in de stad is echter het voormalige zwembad waar nu het museum La Piscine in is gevestigd.

Doornik
De Vlaamse stad Doornik ook wel bekend als Tournai is net Als Kortrijk een leuke tussenstop als je een bezoek brengt aan Lille. Anders dan voor Kortrijk zal je voor Tournai een stukje om moeten rijden. Doornik bestond al ten tijde van de Romeinen en kwam in de vijfde eeuw na Christus onder de invloed van de Franken te staan. De stad was zelfs nog enige jaren de hoofdstad van het Frankische Rijk totdat Parijs dit werd. In de middeleeuwen was Doornik een rijke stad die voornamelijk leefde van de lakenhandel. In de eeuwen die volgenden behoorde Tournai tot Frankrijk, Engeland(de enige Belgische stad die ooit tot Engeland behoorde), de Nederlanden, Frankrijk, Nederland en ten slotte België. Dit heeft zeker zijn sporen achtergelaten in de stad en heeft ervoor gezorgd dat Doornik één van de belangrijkste monumentensteden van België is.

Het bekendste bouwwerk van de stad is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de Saint-Brice kerk met het graf van de Childerik de Eerste, het belfort van Doornik en de grote markt. In de stad staat ook het museum der schone kunsten van Doornik. Dit museum is ontworpen door Victor Horta, die beroemd is om zijn herenhuizen in Brussel. De collectie van het museum is opgebouwd om de Collectie van Cutsem. Er zijn werken te vinden van enkele Vlaamse primitieven zoals Gossaert en BRueghel maar ook de impressionisten zijn met werken van Manet, Monet, Seurat, Van Gogh en Ensor goed vertegenwoordigd.

Meer informatie
Wil je meer informatie over de omgeving van Lille? Bezoek dan één van de volgende sites:

Frankrijk voor beginners
steden in België
mooiste dorpjes in België
alles over België

 

La Piscine
Het Musée d'art et d'industrie staat beter bekend als La Piscine werd oorspronkelijk in 1932 gebouwd als het zwembad van Roubaix. Geheel in stijl van deze periode werd het zwembad gebouwd in de typische Art Deco-stijl. Zo werd er een prachtig glas-in-loodraam aangebracht en werden er door heel het gebouw prachtige details aangebracht. Nadat het gebouw in 1985 zijn oorspronkelijk functie was kwijtgeraakt wilde de stad in 1190 het gebouw omtoveren tot een museum. De architect Jean-Paul Philippon die ook verantwoordelijk was voor de verbouwing van Gare d’Orsay tot museum d’Orsay werd hiervoor aangetrokken. Het zou ongeveer tien jaar duren voordat de complete verbouwing klaar was, maar het resultaat is adembenemend. Op de plaats waar vroeger het zwembad was is nu een beeldenzaal met nog een deel van het oude zwembad, dit zorgt samen met het glas-in-loodraam voor spectaculair licht.

Het museum beschikt over een mooie vaste collectie en er worden met regelmaat leuke tentoonstellingen gehouden. Het museum kan gratis bezocht worden als je in het bezit bent van een Lille City Pass.

Kortrijk
Aan de andere zijde van de grens met België op ongeveer 25 kilometer van Lille ligt de stad Kortrijk. Het is een leuke oude Vlaamse stad die zeker een bezoekje waard is. Als je Lille met de auto bezoek dan is Kortrijk een leuke tussenstop. Kortrijk is een oude stad die al ten tijde van de Romeinen bestond. Bij Kortrijk vond in 1302 de Guldensporenslag plaats. Dit is één van de belangrijkste veldslagen uit de Vlaamse geschiedenis. Nog steeds is 11 juli in Vlaanderen een nationale feestdag.

De lange roerige geschiedenis van Kortrijk is nog steeds goed zichtbaar in de stad. De meeste bezienswaardigheden in de stad hebben hier dan ook betrekking op. De opvallendste bezienswaardigheden in de stad zijn het belfort en het begijnhof. Beide staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. Andere opvallende bouwwerken in de stad zijn de Broeltorens, het gotische stadhuis, de Sint-Antoniuskerk, de Gravenkapel en de Sint-Maartenskerk.

Tourcoing
Tourcoing in het Nederlands ook wel bekend als Toerkonje is een grote industriestad dat behoort tot het grootstedelijk gebied van de stad Lille. Net als Lille maakte deze stad vroeger deel uit van het Graafschap Vlaanderen. Later werd de stad ingenomen door Frankrijk om vervolgens in de achttiende eeuw ook nog even deel uit te maken van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Bij de Vrede van Utrecht werd de stad echter weer toegewezen aan Frankrijk.

De bezienswaardigheden in Tourcoing hebben in de meeste gevallen direct te maken met de lange bewogen geschiedenis van de stad. Zo staat er een prachtig stadhuis uit het einde van de negentiende eeuw. Ook heeft de voormalige Kamer van Koophandel een Belfort. Anders dan veel andere belforten in België en Frankrijk staat deze verstevigde klokkentoren niet op de werelderfgoedlijst van Unesco. Er zijn in de stad opvallend veel kerken de vinden; de Église Saint-Christophe wordt over het algemeen gezien als de mooiste.

Bellewaerde
Net buiten Ieper ligt het pret- en dierenpark Bellewaerde. Dit park opende in 1954 voor het eerst haar poorten als pret- en themapark. Later werd het een safaripark. Tegenwoordig ligt de nadruk meer op het attractiepark met daarnaast een dierentuin. In deze dierentuin leven ongeveer 300 exotische dieren, waaronder tijgers, leeuwen, olifanten en verschillende apensoorten. Tot de populairste attracties van het park behoren de piratenboot, de Screaming Eagle, de Niagara, het huis van Houdini, de Boomerang en de Jungle mission. In het park worden tijdens de zomermaanden verschillende shows opgevoerd.

In Flanders Fields
In het historisch centrum van Ieper in de voormalige lakenhal is tegenwoordig het In Flanders Fields Museum gevestigd. In het in 2012 geopende museum kom je alles te weten over de verwoestende effect dat de Eerste Wereldoorlog heeft gehad op deze streek, België en de rest van de wereld. De manier hoe het museum is opgezet maakt dat het verhaal van de oorlog een persoonlijk verhaal wordt. Door middel van een persoonlijke armband krijg je verschillende verhalen te horen. In het museum kom je via verschillende interactieve schermen een goed beeld krijgen van het verschrikkingen die deze oorlog met zich meebracht Daarnaast zijn er verschillende attributen te zien die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden gebruikt.

 

Musée de Louvre Lens
Op ongeveer tweehonderd kilometer van het Louvre vandaan staat sinds 2012 een volwaardige dochter van dit museum. Het Musée de Louvre Lens is een bijzonder modern bouwwerk in het zo troosteloze landschap rond de stad Lens. Anders dan het Louvre in Parijs is het Louvre van Lens een opvallend modern bouwwerk.

Het museum bestaat uit één grote ruimte die doormiddel van een tijdlijn is ingedeeld. Je reis door de tijd begint ongeveer 3.500 jaar voor Christus bij de farao’s en eindigt in het heden. Door deze opzet krijg je een goed beeld van de kunst door de eeuwen heen. Met name de ontwikkeling van de schilder- en beeldhouwkunst is hierdoor goed zichtbaar. Wie verwacht dat in het Musée de Louvre Lens alleen maar spullen tentoongesteld worden die anders in de kelders van het Louvre bewaard worden zal positief verrast worden.

Na het succes van het Musée de Louvre Lens zijn er vergaande plannen om ook een Louvre in de Verenigde Arabische Emiraten te bouwen.

Ieper
Ieper is een kleine stad in de zuidwesthoek van België in de provincie West-Vlaanderen. De stad is ontstaan tijdens de middeleeuwen aan de rivier de Ieperlee. In de twaalfde eeuw bloeide de stad op en werd het de derde stad van Vlaanderen. Na de middeleeuwen ging het snel bergafwaarts met de stad. Het inwonersaantal liep snel terug en de stad werd meerdere keren getroffen door plunderaars. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Ieper het kokend middelpunt van de oorlog. Er zijn in totaal vier slagen om Ieper geweest waarbij meer dan 500.000 soldaten om het leven kwamen en de stad Ieper totaal werd verwoest. Het is de Duitsers echter nooit gelukt om de stad in te nemen. Om deze droevige geschiedenis te herinneren wordt nog elke avond onder de Menenpoort de “Last Post” geblazen. Dit fenomeen mag je niet missen tijdens je bezoek aan de stad.

In de directe omgeving van de stad zijn nog een tiental oorlogskerkhoven te vinden. In het “In Flanders Field museum” kom je alles over deze verwoestende tijd te weten.

Andere bezienswaardigheden in Ieper zijn de lakenhalle, de Sint-Maartenskerk, het Stedelijk Museum en de grote markt van Ieper. Het belfort dat bij de lakenhalle van Ieper behoort staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Kabelbaan Cordoba
De kabelbaan Cordoba is niet in het zonnige Spaanse Andalusië te vinden, maar in het Belgische Westouter. Deze ongeveer 700 meter lange kabelbaan is de enige in Vlaanderen. De kabelbaan verbindt de Baneberg en de Vidaigneberg met elkaar. Tijdens de rit in de kabelbaan heb je een prachtig uitzicht over de streek. De reis met de Cordoba kabelbaan neemt je ook mee over de wijnranken die te vinden zijn in het Heuvelland. Deze unieke Vlaamse wijn die hier gemaakt wordt staat bekend als zeer goed. De kabelbaan is alleen in de weekenden tijdens de zomerperiode geopend.

Villeneuve d’Ascq
De voorstad Villeneuve d’Ascq is een zogenaamde ville nouvelle. De bouw van deze stad startte halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw. De bouw van Villeneuve d’Ascq zorgde ervoor dat sommige kleine dorpjes onderdeel werden van deze stad. In heel Frankrijk zijn negen van deze steden gebouwd. Al deze steden zijn gebouwd in de buurt van een grote stad en bestaan in zijn geheel uit nieuwbouw. De filosofie achter deze nieuwe steden was dat het grootstedelijk gebied rond een grote stad beter gebruikt werd in plaats van de huidige stad eindeloos door te bouwen. Het zijn allemaal ruim opgezette steden met veel ruimte voor recreatie. In Villeneuve d’Ascq zijn twee grote musea te vinden en twee universiteiten. Het bekendste museum is het Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art brut beter bekend als het LaM. Het andere museum is het Musée de Plein Air. In dit openluchtmuseum zijn historische boerderijen en andere plattelandsgebouwen uit deze regio nagebouwd.

 

© Mediajam i.s.m. Silver Media - deze site gebruikt cookies - stuur een e-mail