Lille - alles over Lille!  

alles over Lille bezienswaardigheden musea pleinen, straten & wijken kerken en geloofsgebouwen groen in Lille zien & doen in de omgeving van Lille  

Lille winkelstad weer, klimaat & beste reisperiode eten en drinken evenementen Lille met kinderenvervoer in en naar Lillepraktische infolinks  

 
Bezienswaardigheden van Lille

Er zijn in de Franse stad Lille tal van bezienswaardigheden te vinden. De meeste van deze bezienswaardigheden bevinden zich in de directe omgeving van het historisch centrum van de stad. Maar ook buiten het centrum zijn er genoeg bezienswaardigheden te vinden. Deze liggen vaak in de buurt van een metro en/of bushalte, opdat je ook voor deze bezienswaardigheden niet al te ver hoef te lopen.

Veel van de bezienswaardigheden in Lille hebben direct te maken met het roerige verleden van de stad. Zo vind je er nog enkele delen van de oude stadsommuring en neemt de Citadel van Rijsel nog steeds een prominente plaats in de stad in. Andere bezienswaardigheden stammen uit de tijd van de industriële revolutie. Tijdens deze periode kende de stad veel rijkdom en om dit te laten zien werden prachtige gebouwen zoals de Opera, de Kamer van Koophandel en het Hôtel de Ville met het belfort gebouwd. Veel van deze gebouwen zijn de afgelopen jaren zorgvuldig in originele staat gerestaureerd, waardoor er nu nog veel van de oude glorie van Lille te zien is.

La Maison Coilliot
Maison Coilliot is een bijzonder bouwwerk in Lille aan de RueFleurus. Het prachtige art nouveau huis is gebouwd in de laatste jaren van de negentiende eeuw in opdracht van een keramiekhandelaar. Het gebouw is ontworpen door Hector Guimard die onder andere ook verantwoordelijk is voor een aantal metro-ingangen in Parijs. Het lettertype dat op het huis gebruikt wordt is hetzelfde als in de metro. Voor het ontwerp liet Guimard zich inspireren door de ontwerpen van Victor Horta. Zowel het exterieur als het interieur is door Guimard ontworpen. Op de gevel zijn decoratieve elementen te zien in smeedijzer, keramiek en gedecoreerd lava. Het huis is in privébezit en is jammer genoeg niet geopend voor het publiek. Wel is er een youtube filmpje dat een deel van het interieur laat zien. Het onderhoud aan het pand laat te wensen over. De verschillende houten elementen schreeuwen om een likje verf en ook de eens zo mooie gevel mag dringend een keer schoongemaakt worden.

Palais Rihour
Het Palais de Rihour is te vinden op de Plâce de Rihour in het historisch centrum van de stad. Het paleis is gebouwd in de vijftiende eeuw in opdracht van Filips de Goede, de toenmalige Hertog van Bourgoudië. Onder het bewind van zijn zoon Karel de Stoute werd de bouw van het paleis voltooid. Vanaf de zeventiende eeuw diende het paleis als stadhuis van Lille. In de loop der eeuwen is het Paleis tweemaal vernield door een grote brand. Beide keren werd het paleis hersteld, maar door de grootscheepse renovaties is niet veel meer van het oorspronkelijke pand bewaard gebleven. Alleen de Satietrap en de twee kapellen stammen nog uit de vijftiende eeuw. In de oude wachtzaal of ‘Salle de Gardes’ is tegenwoordig de Office de Tourisme van Lille gevestigd. De VVV van Rijsel is zo goed als elke dag geopend. De openingstijden verschillen echter wel per dag. De andere delen van het voormalige paleis zijn bij speciale gelegenheden geopend voor het publiek.

Meer informatie
Wil je meer informatie over bezienswaardigheden en attracties in Lille? Bezoek dan één van de volgende sites:

Lille bezienswaardigheden top 10
Lille bezienswaardigheden
Lille musea

 
Kortingskaart

De Lille City Pass bied jou de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van het openbaar vervoer en veel musea en bezienswaardigheden in Lille gratis te bezoeken. Je kunt deze voordeelkaart aanschaffen voor 1, 2 of 3 dagen.
Meer info & bestellen: klik hier!

De Opera
De Opéra de Lille is een neo-classistisch bouwwerk uit het begin van de twintigste eeuw. Dit pompeuze gebouw is de vervanger van de in 1903 afgebrande Lille Opera. Het gebouw werd net voor de Eerste Wereldoorlog opgeleverd, maar de officiële opening zou echter nog tot 1923 op zich laten wachten. Dit omdat het gebouw na de oorlog grondig gerestaureerd moest worden. Op het prachtige gebouw aan de Place du Théâtre is een standbeeld te vinden van Apollo vergezeld door zijn negen muzen.

In de jaren negentig van de vorige eeuw moest de Opera noodgedwongen zijn deuren sluiten omdat het gebouw in een bijzonder slechte staat was. Na een grondige renovatie opende de Opera in 2004 weer haar deuren. Sindsdien worden er jaarlijks drie grote komische opera’s opgevoerd. Dit meestal in samenwerking met het nationaal orkest van Lille.

Naast de opera’s worden er jaarlijks ongeveer negentig musicals en concerten in de Opera van Lille opgevoerd. Jammer genoeg is het gebouw niet vrij te bezoeken. Wel kun je natuurlijk een kaartje kopen voor één van de voorstellingen en ondertussen de schoonheid van het gebouw aanschouwen. Met name de centrale trap, die afgewerkt is met marmer en goud is een blikvanger. Ook tijdens de nationale monumentendag kun je het gebouw bezichtigen.

Porte de Paris
Op de rotonde voor het stadhuis van Lille staat de Porte de Paris. Deze triomfboog is gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw op de oude vestingmuren van de stad. Bovenop de triomfboog zie je een standbeeld van Lodewijk de XIV die door de Romeinse Godin Victoria een lauwerkrans krijgt opgezet. Op de poort zijn tevens standbeelden te vinden van de Griekse held Hercules en de Romeinse God Mars. Mars is de god van de oorlog en Hercules is het symbool voor kracht. Vanaf het belfort van Rijsel heb je een prachtig uitzicht op de Porte de Paris. Om de poort heen heb je een verlaagde tuin liggen die door middel van meerdere trappen bereikt kan worden. Als je onder de poort door wilt lopen kan dit over de oude ophaalbrug.

La Chambre de Commerce et d’Industrie
De Kamer van Koophandel en Industrie in Lille is te vinden aan de Place du Théâtre naast de Opera van Lille. Het is een kenmerkend gebouw voor de stad dat tijdens de industriële bloei van de stad aan het begin van de twintigste eeuw werd gebouwd. Met name het belfort dat bij het gebouw hoort is erg mooi. Dit is echter niet het belfort dat terug te vinden is op de werelderfgoedlijst van Unesco, want deze is te vinden aan het Hôtel de Ville van Lille. Het gebouw is ontworpen door de architect Louis-Marie Cordonnier die ook verantwoordelijk was voor de bouw van de Opera van Lille. Deze architect is onder andere ook verantwoordelijk voor de bouw van het Vredespaleis in Den Haag. De kamer van Koophandel kan bezocht worden. Er worden echter geen rondleidingen gegeven. Jammer genoeg is de 76 meter hoge klokkentoren niet toegankelijk voor publiek.

De Porte de Roubaix
Net als de Porte de Gand is de Porte de Roubaix gebouwd in de eerste helft van de zeventiende eeuw tijdens de uitbreiding van de stadsmuren. De poort vertoont veel fysieke kenmerken die gelijk zijn aan de Porte de Gand. Zo verschillen de binnen- en buitengevel sterk in stijl en zijn er in de negentiende eeuw twee doorgangen bijgemaakt om de trams door het gebouw te kunnen laten rijden. Als je de onder de Porte de Roubaix doorloopt dan kom je uit in het stadspark Henri Matisse dat onderdeel uitmaakt van de wijk Euralille.

Oude beurs
De Vieille Bourse bestaat uit vierentwintig identieke huizen die in een carré zijn gebouwd. Deze carré met in het midden een binnenplaats waar met regelmaat boekenmarkten en schaaktoernooien worden gehouden is gebouwd tussen het Place du General de Gaulle (Grand’Place) en de Place du Théâtre. Het gebouw is mede door zijn bijzondere kleuren één van de mooiste monumenten in de stad. Op bijna alle foto’s die je op verschillende websites en in reisgidsen tegenkomt staat dit kenmerkende gebouw.

De Vieille Bourse is gebouwd halverwege de zeventiende eeuw onder leiding van de architect Julien Destrée die in deze periode de stadsarchitect van Lille was. In de verschillende huizen in de beurs zitten tegenwoordig verschillende winkels en kleine restaurantjes gevestigd. Het prachtige met bogen en pilaren gedecoreerde binnenplein van de beurs is dagelijks geopend vanaf twee uur in de middag behalve op maandagen. Je vindt dan tussen de pilaren verschillende boek- en curiositeitenhandelaren.

 

De Citadel van Rijsel
De Citadel van Rijsel is een zeventiende eeuws bouwwerk dat in opdracht van maarschalk de Vauban werd gebouwd ten tijde van Lodewijk de XIV. De Citadel van Rijsel maakte deel uit van de Pree Carré een verdedigingslinie die liep tussen de Noordzee en de Maas.

Deze citadel is één van de weinige citadellen ter wereld die nog steeds gebruikt wordt voor zijn oorspronkelijke doel. Namelijk de huisvesting van soldaten en het verdedigen van de stad. Nu zal dat laatste niet meer nodig zijn, maar nog steeds wonen en werken er militairen op het terrein van de citadel. Omdat de citadel nog steeds in gebruik is kan hij niet zonder begeleiding bezocht worden. Rondleidingen zijn echter wel mogelijk maar alleen op speciale dagen op reservering. Wel kun je een bezoek brengen aan het park dat rond de citadel gebouwd is. Tijdens een wandeling door dit park loop je langs de vroegere verdedigingsmuren van de citadel. In dit park is onder andere de dierentuin van Lille gevestigd.

P’titQuinquin
De Franse zanger/componist Alexandre Desrousseaux componeerde halverwege de negentiende eeuw het slaapliedje L’ChansonDormoire. Dit wiegelied vertelt het verhaal van een kantklosster die verwoede pogingen doet haar baby Narcisse in slaap te krijgen. Het lied staat beter bekent onder de naam P’titQuinquin. Het lied is oorspronkelijk geschreven in het Ch’ti, een dialect dat onderdeel is van het Picardisch.

In het Hôtel de Ville van Lille staat het oorspronkelijk beeld dat naar aanleiding van dit lied werd gemaakt. Een replica hiervan is te vinden op het Square Foch aan de Rue de Nationale in Lille. Het beeld stelt de kantklosster voor die haar baby in slaap probeert te wiegen. Achter dit tafereel is een buste van Alexandre Desrousseaux te zien.

De Porte de Gand
De Porte de Gand is onderdeel van de uitbreiding van de stadsmuren die in het begin van de zeventiende eeuw werden gerealiseerd. Oorspronkelijk was er slechts één doorgang in de poort, maar met de komst van de tram die tot halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw in Lille rondreed werden er twee doorgangen bijgemaakt. Opvallend aan de poort is dat hij uit twee totaal verschillende gevels bestaat De gevel die vroeger toegang gaf tot de stad ziet eruit als een militair bolwerk, terwijl de andere zijde er bijna uitziet als een zeventiende-eeuws woonhuis.

Aan de buitenzijde van de poort zijn nog steeds onderdelen van de oude stadsmuur te vinden. Op de eerste etage van de Porte de Gand is tegenwoordig het alom geprezen restaurant La Terrasse Des Remparts gevestigd. De ingang van het restaurant bevindt zich aan de zijkant van de poort.

Het belfort van Lille
het belfort van Lille is onder deel van het Hôtel de Ville van de stad. Net als veel van de belforten die verspreid in Frankrijk en België te vinden zijn staat het Belfort van Lille op de werelderfgoedlijst van Unesco. De eigenlijke toren heeft een hoogte van 101 meter en de schijnwerper op de toren is drie meter hoog waardoor de totale lengte op 104 meter uitkomt. Toen deze toren in het begin van de twintigste eeuw gebouwd werd was het belfort val Rijsel het hoogste gebouw ter wereld dat gebouwd was in gewapend beton. Het zou echter niet lang duren voordat de deze hoogte overtroffen werd.

Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad en de nabijgelegen Porte de Paris. Het belfort van Rijsel kan dagelijks beklommen worden. Gelukkig is er na ongeveer honderd treden een lift die je naar de top brengt. Je komt dan in een kamer terecht waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Verschillende borden vertellen wat je ziet. Je kunt nog één verdieping hoger met de trap vanaf dit balkon heb je nog een fraaier uitzicht. Doordat je eerst met een trap moet is het niet mogelijk voor minder validen om het belfort te bezoeken. Als je hier toch bent is het zeker de moeite waard om ook een bezoekje te brengen aan het Hôtel de Ville van Lille.

 

© Mediajam i.s.m. Silver Media - deze site gebruikt cookies - stuur een e-mail