Lille - alles over Lille!  

alles over Lille bezienswaardigheden musea pleinen, straten & wijken kerken en geloofsgebouwen groen in Lille zien & doen in de omgeving van Lille  

Lille winkelstad weer, klimaat & beste reisperiode eten en drinken evenementen Lille met kinderenvervoer in en naar Lillepraktische infolinks  

 
Praktische informatie Lille

Lille is dan wel een dicht bij de deur bestemming toch gelden er voor een bezoek aan de stad andere regels en werken de dingen hier soms net iets anders dan dat wij in Nederland gewend zijn. Daarom is het slim om goed voorbereid op reis te gaan.

Op deze pagina vind je enkele tips en praktische informatie die je bezoek aan de stad kunnen vergemakkelijken. Het zou toch vervelend zijn als je voor een gesloten zou komen te staan omdat het een Franse feestdag is of dat er pas in Lille achter komt dat de winkels er op zondag gesloten zijn. Veel andere dingen zoals de tijdszone, het alarmnummer en de valuta zijn hetzelfde als bij ons. Ga dus voorbereid op reis en lees deze pagina even door voordat je een reis naar Lille boekt.

Reisdocumenten
Frankrijk behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Je dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Dit geldt sinds 2012 ook voor kinderen onder de twaalf, deze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs . Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Drinkwater
Het kraanwater is hier goed drinkbaar en heeft weinig tot geen bijsmaak. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan het beste flessenwater drinken.

Drugs
Het gebruik en bezitten van alle drugs is hier verboden. Hierbij wordt geen verschil gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Wie betrapt wordt op het gebruiken van drugs of het bezitten ervan riskeert hoge geldboetes en in sommige gevallen zelfs gevangenisstraf.

Taal
Lille ligt in Frankrijk, dus je gaat er al snel vanuit dat de inwoners van de stad alleen maar Frans spreken, dit valt echter mee. Doordat de stad zo dicht bij de Belgische grens ligt kunnen de meeste inwoners van de stad een beetje Nederlands verstaan en in sommige gevallen zelfs een woordje spreken. Als dit niet het geval is word je vaak geholpen in het Engels dat door de meeste redelijk tot goed gesproken wordt.

Bij de meeste bezienswaardigheden, musea en attracties wordt de informatie naast het Frans en Engels ook in het Nederlands aangegeven. Ook bij de 'information touristique' is alle informatie in het Nederlands te verkrijgen.

Meer informatie
Wil je meer reisinformatie over Lille? Bezoek dan één van de volgende sites:

Lille reisinformatie
Lille reisgids

 

Alarmnummer
Het algemene alarmnummer ook wel noodnummer in Frankrijk is 112. Dit is een Europees noodnummer dat in de meeste Europese landen gebruikt wordt. Het nummer wordt in Frankrijk gebruikt voor de politie, ambulance en brandweer.

Roken
In Frankrijk is het verboden om in openbare gelegenheden zoals, musea, stations en een groot deel van de horeca te roken. Wel mag er gerookt worden in speciale rookruimtes. Deze rookruimtes moeten aan een aantal regels voldoen en er mag geen personeel in deze ruimtes komen.

Elektriciteit
Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Ook de stekkers zijn hetzelfde als die wij in Nederland gebruiken. Je kunt dus gewoon je eigen opladers en andere stekkers gebruiken.

Feestdagen
In Frankrijk en dus ook in Lille zijn er een aantal nationale feestdagen. Deze nationale feestdagen zijn in veel gevallen dezelfde als die wij in Nederland vieren. Toch zitten er een aantal verschillen in. Op de meeste nationale feestdagen zullen de meeste openbare instellingen en de winkels gesloten zijn. Op andere zijn de winkels weer juist wel geopend. Het is verstandig om vooraf goed te controleren of de winkels tijdens je bezoek nu juist wel of niet geopend zijn. Het is altijd vervelend om voor een gesloten deur te staan.

1 januari - Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
8 mei - Bevrijdingsdag
14 juli - Nationale Feestdag (Quatorze Juillet)
1 november - Allerheiligen
11 november - Wapenstilstandsdag
25 december - Kerstmis
variabel - Witte Donderdag
variabel - Goede Vrijdag
variabel - Pasen
variabel - Pinksteren

Geld
In Lille betaal je net als in de rest van Frankrijk en in Nederland met de euro. De prijzen in de winkels liggen ongeveer gelijk met de prijzen die wij in Nederland gewend zijn. Ook in de restaurants en andere horecagelegenheden zijn de prijzen ongeveer gelijk met die in Nederland. Pinautomaten zijn er meer dan voldoende aanwezig en in zo goed als alle winkels en horecagelegenheden kun je met je pinpas betalen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, dus zorg ervoor dat je altijd voldoende contant geld bij je hebt. Het is natuurlijk altijd vervelend om na een lekkere maaltijd erachter te komen dat je niet met een kaart kunt betalen en te weinig contant geld bij je hebt.

Openingstijden
De winkels in het centrum van Lille zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 19:00. In het winkelcentrum Euralille zijn de winkels dagelijks geopend tot 20:00.

Omdat de winkels in Lille elke dag geopend zijn tot 19:00 kennen ze geen speciale koopavond. Er zijn per jaar vijf koopzondagen. Eén tijdens de start van de wintersale, één tijdens de start van de zomersale en de drie zondagen voor kerst.
De meeste musea in Lille en omstreken zijn op zondag geopend en hebben de dinsdag als vaste sluitingsdag.

Veiligheid
Lille is een veilige stad maar net als in elke grote stad ter wereld moet je altijd op je hoede zijn voor zakkenrollers en gauwdieven. Met name in de buurt van populaire toeristische attracties of in het openbaar vervoer. Hier vinden gemiddeld genomen de meeste berovingen plaats. Daarnaast is het verstandig om in de avond afgelegen plaatsen te mijden.

Laat je waardevolle spullen achter in de kluis van het hotel. Loop niet te opzichtig met dure elektronische apparatuur of sierraden over straat. Hierdoor zal je de kans aanzienlijk verkleinen dat je iets overkomt. Jammer genoeg kun je het nooit helemaal uitsluiten.

 

Information Touristique
Niet ver van de Grand Place vandaag ligt het voormalige paleis van Filips de Goede. In dit voormalige paleis aan de Place de Rihour is tegenwoordig de VVV van Lille gevestigd. Je kunt allerlei informatie over de stad krijgen. De meeste medewerkers van het Office du Tourisme spreken redelijk tot goed Nederlands. Het merendeel van de folders en de stadswandelingen zijn er tevens in het Nederlands te verkrijgen.

Wie op een leuke manier veel van de stad wil zien kan er één van de stadswandelingen lopen. Tijdens deze wandelingen, die je gratis bij de VVV kunt ophalen, kom je langs alle hoogtepunten van de stad. Heb je echter geen zin om te lopen dan kun je bij de Office du Tourisme kaartjes kopen voor de Lille City Tour. Tijdens deze één uur durende bustocht kom je langs de voornaamste bezienswaardigheden en monumenten van de stad. Deze bus is gratis als je in het bezit bent van de Lille City Pass.

Lille City Pass
Wil je enkele dagen in Lille verblijven en niets missen van de vele hoogtepunten die de stad te bieden heeft dan is de Lille City Pass een uitkomst. Deze passe-partout zorgt er namelijk voor dat je een groot deel van de musea en andere attracties voor een vast bedrag kan bezoeken.

De pas is te verkrijgen in drie verschillende varianten. De goedkoopste kost 25,- euro en geeft je 24 uur lang toegang tot de meeste bezienswaardigheden. De tweede is 48 uur geldig en hierbij zijn nog meer attracties ingesloten. Deze variant kost 35,- euro. De laatste is een 72 uur pas. Deze pas kost 45,- euro. Hiermee kun je naast bezienswaardigheden in Lille ook meerdere musea en attracties buiten de stad bezoeken. Daarnaast kun je gratis gebruik maken van de TER-trein, de tram, de metro en het busvervoer in Lille. Het jammere hiervan is dat ongeacht de lengte van je Lille City Pass dit openbaarvervoer passe partout slechts 24 uur geldig is.

Telefoon, internet en wifi
De ontvangst met een mobiele telefoon is in de hele stad goed tot uitstekend. Alleen als je in één van de oudere gebouwen van de stad bent kunnen de dikke oude muren nog wel eens voor verstoringen van het signaal zorgen. Ditzelfde geldt voor het 3G netwerk in Lille.

Op meerdere plaatsen in de stad wordt er gratis wifi aangeboden soms is het wifi-netwerk versleuteld, in andere gevallen kun je er zo gebruik van maken. In restaurants en andere horecagelegenheden zijn de netwerken vaak versleuteld maar staat op de kaart vaak het wachtwoord vermeld. In andere gevallen kan de ober je vaak aan dit wachtwoord helpen. In de meeste hotels wordt er gratis wifi aangeboden. In sommige hotels moet je hier nog voor betalen. De prijzen hiervan zijn vaak erg hoog en onrealistisch.

Tijdsverschil
In Lille en in de rest van Frankrijk geldt net als in Nederland de tijdszone UTC+1. Hierdoor bestaat er geen tijdverschil tussen Frankrijk en Nederland. De zomertijd loopt hier eveneens gelijk.

 

© Mediajam i.s.m. Silver Media - deze site gebruikt cookies - stuur een e-mail